Акупресура

 

За всички, които смятат, че акупунктурата е прекалено агресивен метод, акупресурата представлява възможно най-добрата алтернатива. При нея се въздейства с пръсти върху биологично активни /акупунктурни/ точки, като върху тях се прилага избран метод на въздействие с определена сила и посока.

Какво представлява акупресурата?

 

Думата акупресура означава натиск в акупунктурните точки /аку – точка на иглоубождане иAkupresura-na-garba пресура – натиск /. При нея чрез пръстите на ръцете се обработват определени точки на тялото, за да се отстранят или профилактират различни болестни процеси. При акупресура точките се докосват, притискат, разтриват или почукват, като по този начин те се деблокират, разнася се натрупаната излишна енергия или се внася такава. При работа върху определени точки се въздейства не само локално върху тях, но и върху органите, с които те са свързани.

Известно е, че енергийната система на тялото представлява сложна мрежа от множество различни канали /меридиани/ по които тече жизнена енергия. Част от тях са разположени повърхностно, други по-дълбоко, а трети навлизат в дълбочина и достигат до различни вътрешни органи. Характерно за повечето меридиани е, че те имат вътрешни ходове, чрез които въздействат върху собствените си органи. Затова работата на повърхността върху отговарящите за вътрешните органи точки, може да произведе оздравяващ ефект в дълбочина.

Техниките на въздействие върху акупунктурните точки са: Kanali-i-meridianiдокосване /обикновено чрез него се внася енергия в организма/, натиск с различна сила /много силния натиск обикновено отнема и премахва патологично натрупалата се енергия/, разтриване в посока на часовниковата или обратно на часовниковата стрелка, защипване на точката, почукване в точката и вибрация. Въздействието в точката е от по-леко към по-силно, като се достига до чувство средно между болка и удоволствие – т.нар. „приятна болка“.

Акупресурата обикновено започва с поглаждане на засегнатия меридиан. След това при налични болезнени точки се обработва най-болезнената от всички установени болезнени точки. След нейното кондициониране се преминава към по-малко болезнените точки. Процедурата обикновено завършва с поглаждане /пасаж/ на меридиана за възстановяване на неговото енергийно равновесие.

Предимства на акупресурата:

 

 1. Акупресурата е приятна, безболезнена и безкръвна процедура, създаваща възможност за близък контакт и развитие на доверие между лекаря и пациента.
 2. Акупресурата може да се прилага широко и дава добри профилактични и лечебни резултати. Тя е изключително полезна при болки в опорно-двигателния апарат, при стрес, умора и др.
 3. Тя е икономичен метод, който не изисква специална подготовка от страна на пациента, употребата на уреди или специална обстановка. Може да се проведе навсякъде и по всяко време.
 4. Обикновено се възприема лесно от пациентите, усещанията са приятни, като не се преминава прага на болката. Не е свързан с настъпването на странични явления, усложнения или опасни за организма реакции.

Кога се използва акупресура?

 

Акупресурата може да се използва за профилактика, лечение и ранна диагностика на заболяванията:

 1. Профилактика – Най-доброто приложение на Akupresuren-masajакупресурата е поддържане на здравето чрез повишаване на жизнеността и защитните механизми на организма. Чрез нея се стимулират вътрешните органи, като се възпрепятства блокирането на тока на жизнената енергия в тях.        Някои източни народи масово използват точковия масаж /акупресура/ за подмладяване и дълголетие чрез поддържане на добро общо състояние.
 2. Лечение – Болестите на съвремието като стрес, пренапрежение, преумора се повлияват отлично с акупресура. Акупресурата има специално значение за премахване на нервно-психическата и физическата преумора, облекчаване на ставни болки и болки в кръста, засилване на сексуалната потентност, лечение на т.нар. хроничен тазов болков синдром при мъже с простатит и други.
 3. Диагностика – Акупресурата има значение за ранната диагностика на определени заболявания или нарушения в организма. На повърхността на тялото съществуват диагностични „алармени“ точки, които при начални промени в определен вътрешен орган стават чувствителни или болезнени. При установяване на такава сензитивност, дори преди да се появи заболяването ние можем да въздействаме, да оздравим органа и да превантираме неговата поява.

Китайски точков „ан-мо“ или „туй-на“ масаж

 

Китайския точков масаж е част от културата на Китай и Akupresuren-masajнаследството на китайската традиционна медицина. Той е предназначен за профилактика и лечение на заболявания, като в основата лежи доброто познаване на анатомията на човека, правилното локализиране на биологично активните точки, умение да се работи в точката с различни мануални техники и правилното последователно подбиране на точките за въздействие. Техниките за въздействие са много и различни, като целта е да се възстанови правилния ток на енергията Qi и безпрепятственото придвижване на течната субстанция „сюе“ по меридианите и техните колатерали. По време на масажа могат да се включат и уреди за въздействие върху точките, които улесняват терапевта и дават възможност да се работи по-мощно чрез по-малко усилия и осигуряват конфорт на въздейстието чрез добре премерен натиск.

Противопоказания за акупресура

 1. Акупресурата не се прилага при туморни процеси /доброкачествени и злокачествени/
 2. При остри инфекциозни заболявания /туберкулоза и др./, при възпалителни заболявания на вътрешни органи /плеврит, перитонит, апендицит и др./
 3. При декомпенсирани заболявания на вътрешните органи /бъбреци, сърце, бял дроб/
 4. Инфектирани кожни заболявания
 5. Акупресура не се прави на места с бенки, брадавици, разширени вени
 6. Акупресурата се избягва при остри психически заболявания, при кръвотечения и др.

Автор на статията: Д-р Борян Бужов д.м. /невролог и специалист по Мануална Медицина и Традиционна Китайска Медицина, член на управителния съвет на Българското Дружество по Традиционна Китайска Медицина/

 

 

Към лентата с инструменти