Мануалната терапия е методиката, която от дълбока древност се практикува от най-известниManualna Terapija (600 x 401)_2 (219 x 230) лечители като учителят на Хипократ- Хиродикус, от Авицена, от Гален. В съвремието съществуват различни школи на практикуващите мануална терапия – школа на остеопатите в САЩ, на хиропрактиците и на мануалните терапевти в Европа. Всички те чрез различни похвати успяват да преодолеят най-сериозния и често единствен симптом, заради който пациентите търсят помощ, а именно болката. В България най-широко приложени са френската школа на Проф. Мейн и тази на Левит. Двете школи имат своите качества, като за предпочитане е познаването и на двете школи. Д-р Бужов практикува методите на двете школи, като съобразно оплакванията на пациентите подбира най-ефективните техники.

Акупунктурата е методика, която се е доказала през хилядолетната си история. Едно от основнитеAkupunkturni-tochki показания за провеждане на акупунктура са болките в опорно-двигателния апарат. Доброто им повлияване с помощта на тази древна методика е причината, поради която тя е призната в света и САЩ. Акупунктурата е предпочитана методика за бързо повлияване на остри и хронични болки в рамото, коляното, кръста и шията. Тя се комбинира чудесно с мануалната терапия. Поради синергистичните и допълващи се ефекти на двете методики е за предпочитане те да се използват последователно в рамките на една процедура, като решение на лекаря е коя да бъде приложена в началото и коя в края на процедурата.

Повече за болката в кръста, гърба, рамото и шията прочетете в съответните раздели на менюто в дясно.

Благодаря!

Д-р Борян Бужов д.м. /секретар на Българското Дружество по Мануална Медицина на Вертеброгенните Заболявания и член на управителния съвет на Българското Дружество по Традиционна Китайска Медицина/

Към лентата с инструменти