При остра болка в кръста се предприемат спешни мерки, които максимално бързо да доведат до облекчаване страданието на пациента!

Спешна помощ в домашни условия

Pozitsiq-na-pacienta-v-leglotoНа първо място спешната помощ в домашни условия се реализира чрез вземането на противовъзпалителни и обезболяващи медикаменти от групата на Нестероидните Противовъзпалителнr средства (при липса на противопоказания) и заемането на удобна поза в легнало положение. При възможност веднага се търси специализирана медицинска помощ. Препоръчително е продължителността на поддържането на принудителното положение в леглото да не надвишава 3-5 дни, поради настъпването на слабост на паравертебралната мускулатура. Обикновено при лежането по гръб под коленете на пациента се поставя висока подложка за по-голям конфорт, като леко се повдигнат раменете с удобна възглавница. По този начин се постига максимално облекчаване на болката и се избягва нейното влошаване от непрекъснатото дразнене на структурите на гръбнака, отговорни за възникването на болката.

Poqsen-korsetСледващото средство за спешна помощ е поставянето на поясен корсет (т.нар. колан или лумбостат), който да поддържа гръбнака в правилна позиция. Обикновено той се поставя още в леглото и се носи от пациентите през цялото време на изправено положение на пациента. Лумбостатът е и средство на първа помощ при рецидив на оплакванията, както и за тяхната профилактика при извършване на тежки физически усилия или дълги пешеходни преходи.

В случай, че оплакванията не отзвучат спонтанно или по чрез описаните по-горе мерки задължително се търси специализирана медицинска помощ.

Специализирана спешна помощ

В амбулаторни условия и условия на спешност пациентите се консултират от специалист невролог. При липса на възможност за посещение на място, пациентите се преглеждат в амбулаторните практики на специалистите по болка или в специализираните неврологични кабинети, както и в кабинети за болка към многопрофилните лечебни заведения. Там обикновено съществуват възможности за хоспитализация, където пациентите могат да проведат болнично лечение.

Manualna-terapiaД-р Бужов е невролог с натрупан богат клиничен опит в лечението на острата и хронична болка в кръста, гърба и шията. Като секретар на Българското Дружество по Мануална Медицина на Вертеброгенните Заболявания и член на управителния съвет на Българското дружество по Традиционна Китайска Медицина той се специализира в техниките на мануалната медицина и акупунктура за овладяване на острата и пронична болка в кръста и нейната профилактика. Освен стандартния неврологичен преглед той извършва мануална диагностика и терапия, които в болшинството от случаите водат до моментален лечебен ефект. Мануалната терапия се извършва винаги при спазването на правилата за работа без болка, целяща максимален комфорт на пациента (повече за правилото за работа без болка прочетете тук). Пациентите усещат внезапно подобрение, като изчезва сковаността в поясния отдел на гръбнака и се подобрява движението в лумбалната област. Те усещат степенно облекчаване на състоянието с намаляване силата на болката и ограничаване на нейното разпространение по краката и седалището (ако е Akupunktura-Bolka-v-Krasta

имало такива). Акупунктурата е другата основна методика, която е доказала ефективността си в борбата с болката от вертеброгенен произход. Съществуват техники, какъвто е методът на „вълшебната игла“, когато след поставяне на тънка акупунктурна игла в определена точка на седалището се постига моментално „излекуване“ с изчезване на болката и възстановяване на обема на движение в кръста и крака. Пациентите от принудително приведено положение се изправят сякаш нищо не се е случило. За изпълнението на техниката се изисква правилно позициониране на пациента и дълга акупунктура игла. В останалите случаи, когато резултатите не са „чудотворни“, се провежда курс от около 10 процедури акупунктура водят почти гарантирано до трайно овладяване на болката в кръста.

Пациентите трябва да знаят, че съществуват множество методи за облекчаване на болката в кръста. Мануалната медицина и акупунктурата са двете доказали се във времето методики, които с огромен успех се използват в овладяването на често срещащата се болка в кръста.

Добре е те да проверят квалификацията на специалиста, на който гласуват доверие и да се обърнат към най-добрия по тяхна преценка.

Lekarstva_za_bolkaПри остра болка в кръста, която не изчезва след първата манипулация и/или първа процедура акупунктура се препоръчва кратък курс медикаментозна терапия. При липса на противопоказания се започва лечение с нестероидни противовъзпалителни средства, метилпреднизолон, а в болнични условия и с манитол. Важно допълнение към терапията е в приема на витамини от група Б в съответни дози и комбинации. Нерядко се препоръчва приема на миорелаксанти.

 

Автор на статията – Д-р Борян Бужов д.м. (секретар на Българското Дружество по Мануална Медицина на Вертеброгенните Заборявания и член на управителни съвет на Българското Дружество по Традиционна Китайска Медицина).

 

Към лентата с инструменти