Happy-womanЛечението на някои проблеми на женското полово здраве чрез акупунктура е достатъчно ефективно самостоятелно или като допълваща терапия. Вече е научно доказано, че акупунктурата повишава успеваемостта на ин-витро процедурите с до 20%. Неслучайно тя се препоръчва в комплекса мерки за успешно зечеване. Лекарите практикуващи Традиционна Китайска Медицина успяват във висок процент, само с няколко процедури, да поставят в правилна позиция плода при установено седалищно предлежание. Болезнената менструация е друг проблем на дамите, с който те като че ли са свикнали, а това не се налага. С акупунктура се постигат добри резултати за регулиране на болката. Немалко жени усещат болка по време на половия акт. След изключване на някои анатомични и инфекциозни причини, на пациентките може да се предложи курс на лечение с акупунктура, който значително да промени това. Горещите вълни са огромен проблем за дамите от една определена възраст. Само с няколко процедури акупунктура може да се постигне висок процент понижаване на честотата и тежестта на вълните. Понякога само една процедури може да лиши дамите с до 50% от оплакванията им.

Доброто познаване на възможностите на акупунктурата дава чудесни възможности на дамите за допълнителна безлекарствена помощ в описаните по-горе случаи. За някои от тях акупунктурата може да бъде единствена и предпочитана методика на лечение.

Автор: Д-р Борян Бужов д.м. /член на управителните съвети на Българското дружество по Мануална Медицина на  Вертеброгенните Заболявания и на Българското Дружество по Традиционна Китайска Медицина/

Към лентата с инструменти