„Затлъстяването е глобална епидемия“ от 1997 година според изследване на Световната Здравна Организация.

Социална значимост

„Затлъстяването е водеща причина за смърт, от която човек може да се предпази сам“. Ето защо е обявена за заболяване от Американската Медицинска Асоциация през 2013 година.
Статистиката установява повишаване на броя на болните от затлъстяване лица всяка година. Ако за 2008 г. поне 500 милиона възрастни (повече от 10% от населението на Земята) имат затлъстяване, то през през 2015 г. със затлъстяване са вече 600 милиона възрастни (12% от тях) и 100 милиона деца. Неслучайно се смята, че през 21 век затлъстяването в детска възраст достигна епидемични размери . Така направеното проучване в Канада при момчетата установява увеличение на затлъстяването от 11% през 80-те години до 30% през 90-те години на миналия век.
Затлъстяването е болест на живеещите предимно в развитите страни. Според статистическите данни през 2015-2016 г. почти 40% от населението на САЩ е със затлъстяване, като процентът е по-висок при жените.

 

Определение за затлъстяване

Затлъстяването се дефинира като болестно състояние, при което индексът на телесната маса (BMI) е 30 или по-висок. Той се изчислява, като се разделят килограмите на индивида с умножената на квадрат негова/нейна височина. За нормални се считат стойностите между 20 и 25, а между 25.0 и 29.9 се говори за наднормено тегло. Стойностите над 30 се определят като различни степени на затлъстяване.

Причини

Затлъстяването настъпва в резултат на нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и разхода на енергия от страна на индивида. Най-честа причина за това е количество приемана храна, като затлъстелите индивиди приемат повече от необходимата им такава. Консумацията на богати на енергия храни, големи порции храна и храните тип „fast-food“ са водещи за настъпване на заболяването. Установено е, че в САЩ за 20 години приемът на „fast-food“ се е увеличил три пъти.
Липсата на физическа активност и заседналия начин на живот са втората по важност причина за настъпване на затлъстяването. На социално ниво се отчита ролята на автомобилите като водещи за намаляване на препоръчваното от здравните организации ежедневното едночасово бързо ходене. Допълнително се отчита ролята на механизацията на производствените процеси и извършването на по-малко движение на работниците в предприятията. Както при възрастните, така и при децата се установява зависимост межди времето на гледане на телевизия и риска от развитие на затлъстяване.
Съществуват и допълнителни причини за затлъстяване, част от които са недостатъчното количество сън, някои ендокринни нарушения, повишаване приема на медикаменти, чиито страничен ефект е зътлъстяването и други медицински причини, каквито са някои психиатрични заболявания.
Макар и рядко се установява генетична предразположеност. Изследванията установяват, че 80% от децата на двама родители със затлъстяване също могат да затлъстеят и обратно. Едва 10% от децата на родители без затлъстяване ще развият такова.

Защо трябва да се избавим от затлъстяването

Външният изглед не е единствения в желанието на пациентите да се върнат към нормалната си телесна маса. Истината е, че ако за дамите това може би е водещата причина и при двата пола е установено, че при затлъстяване е по-висок процента на т.нар. метаболитен синдром. При него на фона на затлъстяването се развиват захарен диабет, артериалната хипертония и дислипидемия (променен липиден профил или съотношение на общия към добрия и лошия холестерол).
Децата също не са защитени от развитието на тези усложнения, като се установява, че наднорменото тегло в детска възраст е свързано с повишаване честотата на хипертонията, диабета, променения състав на мазнините в кръвта, както и тяхното натрупване в черния дроб.
Само по себе си диагностицирането на което и да е от по-горе написаните заболявания е достатъчно добра причина да се поддържа нормално телесно тегло. Нещо повече – всяко от тези заболявания води със себе си риска от настъпване на допълнителни усложнения. Така например статистиката сочи, че захарния диабет в около 50% от случаите води до импотентност при мъжете, а артериалната хипертония е водеща в настъпването на мозъчно-съдовата болест и т.н.

Профилактика и лечение

Предпазването от затлъстяване става чрез комбинация от личностни промени и промяна на хигиенните навици. Основно трябва да се промени диетата и да се повиши физическата активност, което важи както за възрастните така и за децата. Приемът на по-малко калории е съществен и се осъществява чрез намаляне на богатите на калории храни, каквито са тези богати на захари и мазнини и чрез увеличаване на храните богати на фибри. В началото е необходимо да се проведе диета бедна на въглехидрати. След първоначалния период на остро понижаване на килограмите, е необхода да се включи и нискомаслена диета и така да се продължи за поддържане на първоначалните добри ефекти. В допълнение е необходимо да се понижи или спре приема на сладки и особено на сладки газирани напитки.
Приемът на достатъчно количество вода от порядъка на 2 – 3 литра дневно в зависимост от теглото на пациента е задължително. Най-лесно количеството течности се определя, като се умножи теглото на индивида по 0,3 и се получава необходимият за прием обем течности дневно в литри. Така например 100 кг. пациент със затлъстяване трябва да изпива 3 литра вода, а в процеса на сваляне на килограми и повече.
Ежедневните разходки от минимум 1 час (според някои 10000 крачки дневно) са важни за енергоразхода и поддържането на нормалния метаболизъм. В детска възраст редовното спортуване е съществено за предпазване от затлъстяване, като особено рисков се определя периода между 6 и 11 години. В допълнение трябва да се осигури адекватна дефекация (изхождане по голяма нужда) на пациентите.
В условията на променени хранителни навици и подобрен двигателен режим се включват допълнителни средства, като някои хранителни добавки и медикаменти. Използването на хранителни добавки, доказали ефективността си в клинични изпитвания, е за предпочитане пред използването на повечето медикаменти. Чрез тях се постига засилване чувството за ситост и се намалява усвояването на някои хранителни вещества – предимно мазнини. При липса на желаните резултати на помощ идват и някои хирургични методи.
Особено успешна в лечението на затлъстяването се оказва акупунктурата (за „по-страхливите“ пациенти се провежда акупресура чрез натиск с пръсти в определени биологично-активни точки). Чрез нея се подобряват обменните процеси в организма, като влияе патогенетично върху причините за затлъстяването. Според традиционната китайска медицина (ТКМ) съществуват три основни типа затлъстяване. Лечението започва след диагностициране на типа затлъстяване и продължава според нуждите на пациента, като първоначално се прави курс от 15 процедури (по 3 процедури седмично), след което се провежда поддържащо лечение от 1 процедура седмично. При невъзможност пациентът да посещава толкова често кабинета, лечението се удължава във времето, като задължително първата седмица процедурите са 3. По време на лечението за затлъстяване се провежда и т.нар. акупунктурна детоксикация на организма. Чрез нея се регулира храносмилателната система по цялата й дължина – от входа до изхода. Успешно се повлиява запека, който нерядко съпътства затлестяването. Повече за акупунктурата при затлъстяване можете да прочетете тук.
Не на последно място чрез акупунктура и по-специално чрез методите на козметичната акупунктура се постига стягане на отпуснатата коремна стена и кожата на брадичката след значимо понижаване на теглото. Повече за възможностите на козметичната акупунктура за корегиране на тези проблеми може да прочетете тук.

 

Автор на статията: Д-р Борян Бужов д.м. – член на Управителния съвет на Българското Дружество по Традиционна Китайска Медицина (БДТКМ).

Към лентата с инструменти