Kozmetichna-akupunkturaКозметичната акупунктура е подспециалност на иглолечението. При нея усилията са насочени към подобряване на визията и самочувствието на пациентите, постигнато чрез промоция и укрепване на здравето. Това което имам предвид е, че преди пристъпване към специфичните за козметичната акупунктура процедури, се оценява състоянието на кожата и организма според теорията на традиционната китайска медицина. Като най-голям орган в човешкия организъм към кожата имат отношение почти всички органи, но най-вече белият дроб и дълака. Ето защо, за голяма част от проблемите на кожата най-голяма отговорност носят тези два органа.

Процедурите по козметична акупунктура са от изключителна полза за пациентите, тъй като се провеждат в два етапа:

Anti-stress-akupunkturaПървият етап е процедура насочена към лечение на проблема на кожата диагностициран според принципите на традиционната китайска медицина. Тъй като в основата на всеки т.нар. козметичен проблем стои общомедицински „вътрешен“ проблем, лечебните усилия са насочени към неговото преодоляване. Диагностиката показва, какъв трябва да бъде подхода към пациента по отношение укрепването на съответния орган, отговорен за развитието на проблема. Затова в края на процедурите клиентите постигат позитивни ефекти, които дори не са очаквали и за които е отговорен лекувения орган.

Вторият етап е същинската козметична процедура. При нея игличките се поставят на специфични за конкретния проблем точки, които не винаги съвпадат с акупунктурните такива. Това се осъществява след поставянето на местна упойка на лицето (след съответно тестуване) и чрез използването на тънки като косъм иглички. По време на лечението иглите се стимулират по установен начин, за да се постигне максимален ефект.

При добра техника на поставяне на игличките те са почти безболезнени и не предизвикват неприятно усещане в клиента. Нещо повече понякога се усеща чувство на приятно разливане на топлина или на особено напрежение в областта на поставените игли.

Не бива да се забравя, че игли на лицето и деколтето не се поставят само за попълване на бръчки, оформяне на лицевия контур или повдигане на определени части на лицето, гърдите и корема. Често с методите на козметичната акупунктура се лекуват и сериозни кожни заболявания като акне, витилиго, псориазис и други.

Автор: Д-р Борян Бужов д.м. /сертифициран специалист по козметична акупунктура към Европейската академия по козметична акупунктура/

 

Към лентата с инструменти