Tamni-kragove-pod-ochiteТъмните кръгове под очите говорят за проблем с бъбреците според Традиционната Китайска Медицина (ТКМ). Този проблем може да се дължи на недостиг както на т.нар „Ин“ част на енергията на бъбрека, така и на „Ян“ частта на енергията на бъбрека. Въпрос на добро познаване на останалите признаци, установими при всеки от двата подтипа енергитичен проблем на бъбрека, от страна на лекаря е, за да се постави правилна диагноза и да се предприеме адекватно лечение.

Съществуват точки по тялото, които чрез иглоубождане да насочат енергията на тялото към правилно повишаване на единия или другия подтип на бъбречната енергия. Така например при нисък бъбречен „Ин“ е необходимо да се използват типичните за повишаването му точки от едноименния меридиан, както и някои точки специфични за очите. При нисък бъбречен „Ян“ се прибягва до стимулирането му чрез специфичните за това точки от меридиана на бъбрека и пикочния мехур.

Колкото по-рано се започне лечението на някои от двете по-горе описани дисхармонии, се гарантира по-голяма успеваемост на лечението.

Автор на статията: Д-р Борян Бужов д.м. /сертифициран специалист по козметична акупунктура към Европейската академия по козметична акупунктура/

Към лентата с инструменти