Запекът може да бъде симптом на много болести, някои от които доста сериозни. Когато е обаче симптом на затлъстяването и при пациента не се установяват сериозни съпътстващи заболявания, трябва да осигурим адекватен пасаж или редовни изхождания при пациентите чрез различни приоми. Съществуват различни методики на лечение на запека и акупунктурата е една от тях.

akupunktura-pri-zapekАкупунктурата е ефективна в борбата със запека. Чрез нея се постига нормализиране на пасажа в стомашночревния тракт, обменните процеси в него и усвояването на храната. За спешно регулиране на органите на стомашно-чревния тракт се използват техните т.нар. „алармени“ и „съчувствуни“ точки. Поради високата честота на проблема има създадени и готови протоколи с допълнителни точки срещу запека. Масажът на корема е друга важна част от лечението, при която се използват различни масажни прийоми в областта на стомаха. При възможност се препоръчва пациентите да провеждат самомасаж на корема рано сутрин, както и да извършват упражнения за заздравяване на коремната стена.

Uprajnenija-za-zapekВ допълнение към акупунктурата се препоръчва включване на различни упражнения в ежедневните дейности. На първо място трябва да осигурим достатъчно ходене, като се препоръчва то да е с умерен към бърз темп и продължителност минимум 30-40 минути дневно. Ако това не помогне, към режима включваме и различни упражнения някои от които са доста ефективни. Така например пациентът може да изпълни на глед обикновеното упражнение, като седне по турски на пода върху одяло и да започне да се навежда последователно наляво, назад, надясно и напред, като оформя кръгове в едната посока, а след това в другата. Обикновено се препоръчва броят на повторенията да е по 36 пъти в посока. Ако и това не помогне трябва да се промени диетата, като в нея се осигурят достатъчно фибри. Фибри има в доста храни, като на първо място трябва да отбележим необходимостта да се консумират пълнозърнести храни с високо съдържание на фибри. Затова е необходимо да се консумира пълнозърнест хляб, плодове и голямо количество зеленчуци. Някои от пациентите са с чудствителен стомах и не могат да приемат сурови зеленчуци. Така една от науките за дълголетието „Аюрведа“ препоръчва Kafe-za-zapek (294 x 171)зеленчуците да се приемат готвени в растителни мазнини, като се добавят подправки. Посочва се, че най-полезните в борбата със запека са кимион, кардамон и асафетида. Аюрведата обръща внимание, че ако основната храна станат зеленчуците за този тип пациенти, белтъчините трябва да идват от бобовите растения, които задължително се киснат във вода през нощта. Добре познат е леко лаксативния ефект на кафето, който при много хора дава добър ефект.

В случаите когато диетата не е достатъчна биха могли да се включат различни хранителни добавки. Така например популярна с леко лаксативния си ефект е трифалата. Тя спомага за по-доброто храносмилане и осигурява по-бърз пасаж на храната. Дозата е индивидуална и се прецизира при всеки пациент. Има множество други добавки с добър ефект върху запека.

Автор на статията: Д-р Борян Бужов д.м. – специалист по Традиционна Китайска Медицина и член на управителния съвет на Българското Дружество по Традиционна Китайска Медицина.

За консултация и лечение се свържете с Д-р Бужов на тел. 0893 426796.

Към лентата с инструменти