Какво представлява остеоартритът на колянната става?

Остеоартритът на колянната става наричан още дегенеративен артрит и остеоартрит, е хронично ставно разстройство. Изключително стряскащ е факта, че 49% от населението на 65 годишна възраст страда от остеоартрит на колянната или тазобедрената става. Той е най-честото хронично, прогресивно и дегенеративно ставно заболяване в населението на 40 и повече години. Какво всъщност представлява остеортрита? Той е дегенеартивно заболяване, което прогресивно води до разрушаване на ставите, като в основата му стоят дегенеративните изменения на сухожилията и хрущялите. В крайна сметка се стига до загуба на хрущял, промяна на ставната повърхност наOsteoartrit_klinika изграждащите ставата кости, развитие на остеосклероза и поява на костни натрупвания – остеофити. Възпаление на синовиалната обвивка на ставата настъпва при усложнение на дегенеративните промени и е изключително болезнено състояние. Основните клинични прояви на остеоартрита са болка в ставата, нарушаване на нейната подвижност и последваща деформация.

 

 

Трябва ли да се притесняваме от настъпването на остеоартрита?

Остеоартритът започва да бъде едно от заболяванията, към които се развива нарастващата загриженост от страна на общественото здраве в застаряващите общества в световен мащаб. Според епидемиологично проучване на Университета в Манчестър, Великобритания, той е четвъртата по честота при мъжете и осмата причина по честота при жените за загуба на трудоспособност в модерните западни общества. Епидемиологични данни в Китай посочват, че остеоратритът на колянната става възниква в 55% от хората над 65-годишна възраст.

 

Как се диагностицира остеоартритът на колянната става?

 

Диагностиката на остеоартрита става клинично и се доказва Koljano-Osteoartrit-rentgenografijaрентгенологично. Диагностичните критерии са определени от Американския колеж по Ревматология и включват: 1.Болки в коляното през повечето време; 2. Крепитации в ставата по време на движение; 3. По-малко от 30 минути сутрешна скованост в ставата; 4. Пациенти над 50 годишна възраст; 5. Натрупване на костна тъкан в ставата и уголемяване на костите. 6. Липса на топлина на синовията при палпация. Пациенти, които отговарят на критериите или на определена част от тях се диагностицират с остеоартрит.

 

Какви са възможностите за лечение?

 

Досега не е установено ефективно медикаментозно лечение на това заболяване – използват се обичайните обезболящи средства, нестероидните противовъзпалително средства, кортикостероидите и хондропротектори. За сметка на това традиционната китайска медицина може успешно да лекува симптомите на заболяването дългосрочно. От гледната точка на тази древна медицина състоянието може да бъде категоризирано като натрупване на гъста маса и в крайна сметка създаване на „костно препятствие“. Многобройни научни изследвания доказват ефективността на акупунктурата не само при остеоартрита, но и при други заболявания от този тип.

 

В какво се състои лечението с методите на Традиционната Китайска Медицина?

 

Лечението с акупунктура се състои в поставянето на тънки като косъм игли в добре подбрани Akupinktura-za-bolka-v-koljanoto акупунктурни точки. Те са подбрани съобразно доказаната си ефективност при лечението на стотици хиляди пациенти. Провежда се курс на лечение от 12 сеанса, като целия курс на лечение продължава 4 седмици. В зависимост от поносимостта на пациента иглите се поставят повърхностно или дълбоко, като се предполага,че по-дълбокото поставяне на иглите е по-ефективно, както и стимулацията на иглите през около 10 минути. Лечението с игли е свързано с постигането на т.нар. de-qi феномен или феномен на пристигане на лечебната енергия на мястото на увредата.

Лечението с електроакупунктура използва минимален по сила ток, който предизвиква чувство Elektroakupunktura-na-koljanoна мравучкане между две места на иглоубождане, разположени по хода на един и същ меридиан. Това чувство е търсен ефект, от страна на пациента и лекаря и гарантира добрия ефект от въздействието на тока. Никога не се достига до болка, а напротив пациентът търси и потвърждава настъпването на този ефект и така до голяма степен контролира и сам определя силата на тока.

Моксотерапията също е доказала своята ефективност в облекчаване на болката и подобряване на функционалното състояние на колянната става.

WHO logo

 

Акупунктурата при болка в коленете се препоръчва от Световната Здравна Организация.

 

Трайност на резултатите

 

Никой по света вече не оспорва ефективността на лечението на остеоартрита с акупунктура. Нещо повече той влиза в списъка на основните заболявания, показани за лечение преди всичко с акупунктура до определен стадий на заболяването след което е показана смяна на ставата. Множество национални дружества по традиционна китайска медицина препоръчват провеждането на акупунктура на фона на или без никаква допълнителна медикаментозна терапия. След провеждането на един курс с акупунктура е необходима поддържаща терапия с еднократни процедури месечно акупунктура  и с някои от изброените средства по-долу.

 

Допълнителни средства за повлияване на остеортрита

 

Регистрираните в България хранителни добавки съдържащи бозвелия са добро допълнение към терапията, но самостоятелното им приложение не дава бързите резултати на акупунктурата. Приемът на хондроитин с глюкозамин в адекватни дози и колаген съдържащи продукти биха могли да дадат допълнителни ползи към лечението.

 

Прогноза

 

Започването навреме на лечението с акупунктура гарантира постигане на добри лечебни резултати. Късното започване на лечение или липсата на такова може да доведе до необходимост от операция.

 

Автор на статията: Д-р Борян Бужов д.м. – член на управителния съвет на Българското Дружество по Традиционна Китайска Медицина (БДТКМ)

Към лентата с инструменти