Целулитът според Традиционната Китайска Медицина представлява ексцесивно натрупване на влага и мазнини по хода на някои меридиани на бедрата. Обикновено той е най-изразен отстрани на бедрата, където преминава меридиана на жлъчния мехур. Това не е случайно, а се дължи на по-ниското съдържание на енергия „Qi“ в него в сравнение с другите „ян“ меридиани, разположени от външната страни на бедрото.

Отговорен за провилното разпределение на мазнините в тялото е китайския дълак. В случаите с целулит то се нарушава и като че ли се получава стоп на мастната тъкан в определена част на тялото. Това води до натрупване на излишък на мастна тъкан, която не може да циркулира правилно. Получава се определен тип дисбаланс в енергетиката на китайския дълак, която трябва да бъде корегирана. Затова е важно състоянието на дълага да се поддържа в добра форма.

Akupunktura-pri-celulitКогато са засегнати съседни меридиани на жлъчния мехур и целулитът е разпространен не само отстрани на бедрата, а както често се случва и по хода на меридиана на пикочния мехур /отзад на бедрото/ и на стомаха /отпред на бедрото/ се балансира тока на енергията и по тези меридиани.

По време на процедурата с акупунктура се използват точки разположени както далеч от засегнатата зона, така и точки в зоната на целулита. С далечните точки се постига балансиране на тока на енергиите по засегнатите меридиани. В зоната на целулита се поставят игли, с които се цели подобряване на мастната обмяна на място. Техният брой зависи от обема на засегнатата зона, и цели добро загряване на кожата, което терапевтът проверява.

Автор на статията: Д-р Борян Бужов д.м.

Към лентата с инструменти