Liceva-simetrijaЛицевата симетрия е стремеж на всеки. Това не случайно, тъй като по-симетричните лица се възприемат като по-красиви както при жените, така и при мъжете. Независимо, че лицевата симетрия играе голяма роля и при двата пола, тя е предмет на по-голямо внимание и стеремеж при жените поради желанието им винаги да изглеждат перфектно.

Определянето на симетричността на лицето е процес на оценка, която се осъществява при разпознаването на човешкото лице от човешкия мозък и отнема секунди. Именно поради поради това е важно симетричността на лицето да е налична в момента на осъществяването на първия контакт и създаване на най-добро първо впечатление.

Наличието на лицева асиметрия при младите хора се свързва с възможна настъпила в детството травма , практикуването на някои вредни навици като тютюнопушене, лоша хигиена на устата с настъпили множество стоматологични проблеми и/или интервенции, прием на алкохол и др. Тя Pareza-na-licevija-nerv-facialisможе да бъде изява и на генетични причини. Най-често тя се проявява след парализа на мускулите на лицето при възпаление на лицевия нерв (Парализа на Бел, фациалис). След такова възпаление обикновено остава известна асиметрия, която може да бъде отнесена към специалист по козметична акупунктура (повече за възпалението на лицевия нерв може да прочетете тук).

В течение на времето и индивидуалното развитие се натрупват промени, които правят лицето повече или по-малко асиметрично и влияят негативно върху възприятието за неговата красота. Множество вътрешни и външни фактори дават своя отпечатък върху визията на човека и в частност върху неговото лице. Неслучайно лицевата диагностика свързва промените в определени зони на лицето с нарушения в конкретни вътрешни органи. Затова доброто душевно и телесно здраве се проявява с перфектна визия .

Възстановяването на лицевата симетрия оказва позитивно влияние и повишава привлекателността при хората в средна и напреднала възраст. Неслучайно в акупунктурата е обособен отделен клон, а именно козметична акупунктура. Практикуването й в насока повишаване на атрактивността на индивида е била привилегия на богатите слоеве на китайското общество. Те са могли да инвестират време и средства за подобряване на своята визия по най-естествен начин, като се стимулират регенеративните възможности на организма. При козметичната акупунктура се разчите на активиране на естествените процеси в тялото, които стимулирани по правилния начин довеждат до възстановяване на красотата отвътре навън. Затова хората прилагащи такава терапия имат особен блясък на лицето, който е проява на здрав дух и тяло. По време и след процедурите пациентите съобщават за настъпило чувство на особен  вътрешен конфорт.

Козметичната акупунктура разчита на собствените сили на организма за „рестартиране“ на регенеративните процеси в него и възстановяване на първоначалния баланс на тялото и в частност на неговата кожа.

Лицевата асиметрия се изразява с различна височина на разположение на веждите, различна степен на изразеност на лицевите бръчки на челото и около очите, различна ширина на очната цепка, разлика в размера на видимата част на зеницата, различна височина на устния ъгъл, разлика ляво дясно в дебелината на горната устна, различен контур на V- линията, различна дълбочина на назо-лабиалните гънки и други.

Козметичната акупунктура може да адресира всички тези промени чрез поставянето на фини акупунктурни игли в специално подбрани от терапевта точки на лицето и чрез активиране на собствените възстановителни сили на организма. Чрез нея се възвръща тонуса на мускулатурата, стимулира се съединителната тъкан и се повишава производството на колаген в кожата.

Perfect SkinВ заключение трябва да кажа, че козметичната акупунктура дава възможност по най-естествен път да се подобри визията, като се намали асиметрията или се доведе до нейното изчезване. Едновременно с това се постига подобряване на общия изглед на кожата и свързаното с това повишено самочувствие и увереност в собствените сили. В крайна сметка се постига по-голяма привлекателността на индивида осъществена още при първия контакт.

Резултатите от козметичната акупунктура се натрупват с всяка следваща сесия и са най-добри след провеждане обикновено на 6- 8 рядко 10-12 терапевтични процедури.

Автор на статията: Д-р Борян Бужов д.м. сертифициран специалист по козметична акупунктура към Европейската Козметична Академия по Китайска Акупунктура

 

 

Към лентата с инструменти