Aparat za Elektroakupunktura_3

Наред с лазерпунктурата електроакупунктурата е едно от най-новите попълнения в арсенала на практикуващите традиционна китайска медицина. Методиката е въведена в клиничната практика през тридесетте години на миналия век и претърпява изключително бурно развитие. Чрез използването на слаб електрически ток, протичащ между две акупунктурни точки, се постигат бързи ефекти (сред които на първо място е овладяването на болката), за които конвенционалната акупунктура би изисквала значително повече време.

Какво представлява електроакупунктурата?

Подобно на конвенционалната акупунктура първоначално се поставят иглички в съответните акупунктурни точки до постигане на феномена de-qi /пристигане на лечебната енергия/. След това от тях се избират по двойки тези, които са най-подходящи за електроакупунктура. Към всяка двойка иглички се прикача електрод, свързан с апарата за електроакупунктура. По този начин се осъществява връзката между апарата, игличките и тялото на пациента. След това се подбират параметрите на работа на апарата, а именно какъв тип ток ще се приложи при пациента, на каква честота и за колко време. Апаратът се включва, като в началото пациентите не усещат нищо поради много слабата сила на тока. При постепенно й увеличаване, се появява слабо усещане за мравучкане или гъделичкане. То е индивидуално и зависи от чувствителността на пациента. Този сетивен ефект е търсен и показва постигане на адекватна стимулация на акупунктурните игли и на зоната разположена между тях.

След началото на процедурата е възможно лекарят да излезе от стаята и да Ви даде време да се отпуснете и починете. Ако изрично не желаете това може да помолите Вашия лекар да остане в кабинета.

Продължителността на поцедурата е между 15 и 20 минути (в редки случаи до 1 час) и за нейното провеждане не се налага предварителна подготовка освен да сте приели минимално количество храна. Веднага след приключване на процедурата пациентите се връщат към обичайните си ежедневни активности.

Как работи електроакупунктурата?

Съгласно теорията на традиционната китайска медицина електроакупунктурата се прилага тогава, когато поради прекомерно натрупване и дори затлачване на енергията „Qi“ в определени меридиани, настъпва болка. Тогава се налага да се приложат допълнителни усилия за преодоляване на тази обструкция, каквито електроакупунктурата осигурява. Прилагането на слаб електрически ток предизвиква нежни вибрации, които стимулират тока на жизнената енергия „Qi“, протичаща между и през избраните точки. Клиничните изпитвания доказват ефекта на преодоляване на болката след „отпушването“ на меридианите.

Съвременни биохимични изследвания установяват освобождаване на невротрансмитери и други сигнални молекули в третираните тъкани, а също така и в отдалечени места от мястото на приложение като гръбначен и главен мозък.

Електроакупунктурата може успешно да предизвика отпускане на болезнено съкратени мускулни влакна „тригерни точки“, като по този начин се повлияват случаи на хронична мускулна болка при фибромиалгия например.

Механизмите на въздействие може да се свържат и с близкото разположение на иглите до нервни влакна и нервни снопове, което индиректно да улеснява нервната проводимост и респективно мускулния отговор в резултат на електростимулацията.

 

Предимства на използването на електроакупунктурата

 • Овладява хроничната болка, мускулните спазми и е в помощ при някои хронични неврологични заболявания /например при Алцхаймер/
 • Предизвиква лечебен ефект там, където традиционната акупунктура не успява
 • Гарантира адекватна стимулация между точките и лечебно възприятие (de-qi) у пациентите
 • Предизвиква по-силно усещане отколкото конвенционалната акупунктура без да предизвиква увреда на тъканите
 • По-силната стимулация е предпочитана при невралгия, пареза и парализа
 • Гарантира точна честота на стимулацията, което не може да се даде от конвенционалната акупунктура
 • Ефекта на облекчаване на болката е почти двоен, когато се използва електроакупунктура или когато иглите се стимулират мануално по време на лечението

Има ли риск от приложението на електроакупунктурата?

Електроакупунктурата, проведена от квалифициран специалист по Традиционна Китайска Медицина, е напълно безвредна методика. Подобно на класическата акупунктура се поставят изключително тънки акупунктурни иглички в акупунктурни точки по тялото. Електрическия ток, приложен между подходящо избраните игли е с малък интензитет и не предизвиква неприятни усещания. Силата му се определя според индивидуалните усещания на пациента и под контрола на лекаря. Обикновено не се налага повишаване интензитета на тока над нивото на настъпилото първоначално усещане на леко мравучкане. Само в отделни случаи се налага повишаване на силата на тока, но никога над прага на поносимост на пациента.

Използвана апаратура

Кабинетът на Д-р Бужов разполага с последно четвърто поколение апарат за елекроакупунктура на водещата в областта фирма Hwato. Апаратът разполага с 6 отвеждания, което позволява едновременно да се третират 6 области съответно с 6 двойки акупунктурни игли, разположени в съответни акупунктурни точки. Силата на тока за всяко от отвежданията се контролира отделно от микропроцесор и позволява контролирано и индивидуално въздействие.

Д-р Бужов разполага и с портативен апарат за домашни посещения на същата фирма. Той притежава същите параметри, както по-големия си брат, но има възможност за третиране само на 2 зони.

Защо да се възползвате от електроакупунктурата?

 • Модерна и надеждна методика, която се предпочита от повечето пациенти с остра и хронична болка
 • По-кратко време на престой в кабинета
 • По-мощен обезболяващ ефект
 • По-малък брой процедури за постигане на желания лечебен ефект

За въпроси или за да си запишете час за консултация се обадете на тел. 0893 426 796 – Д-р БужовAparat-za-Elektroakupunktura

 

Към лентата с инструменти