sedem-zvezdno-chukcheСедемзвездното чукче е едно от основните помагала при лечение с методите на традиционната китайска медицина и в частност акупунктурата. За затлъстяването то се използва, като се почуква в различни области разположени успоредно на гръбнака.

Според китайската медицина има три вида затлъстяване според разпределението горе долу. Така например има пациенти, които са по-едри в горната част на тялото и са с не толкова развита долна част и съответно имат по-скоро „мъжки тип“ конструкция. При такова разпределение китайската медицина смята, че има „задръстване“ в т.нар. „горно дзяо“. То обхваща органите разположени в гръдната кухина. Ето защо за да бъде корегирано е необходимо да се подобри обмяната в него тази област на тялото. Това се осъществява чрез лекуване на типа затлъстяване със стандартна акупунктура и чрез методите на  т.нар. козметична акупунктура. При нея се използва т.нар. седемзвездно чукче, като лечението се съществява чрез нежно почукване успоредно на гръбнака. В случаите на затлъстяване в „горното дзяо“ почукването е около горната част на гръбнака. В края на процедурата е необходимо да се постигне приятен еритем. След неговото получаване терапевтът прекратява работата си в тази област.

sedem-zvezdno-chukche-lechenieСледващия тип затлъстяване е този, при който основно се натрупва мазнина в поясната област или т.нар. „средно дзяо“. То обхваща високо разположените органи в коремната кухина. Според принципите на традиционната китайска медицина е необходимо да подобрим обмяната в тази област. Органите от горната част на коремната кухина притежават  т.нар. съчувствени точки разположени в долната част на гръдния отдел на гръбната и горната на поясния отдел. Ето защо лечението при този тип затлъстяване се осъществява чрез почукване с чукчето в тези области. Отново се работи до настъпване на въпросния еритем.

При прекалено много развита долна част на тялото се смята, че има „задръстване“ в долната част на тялото „долно дзяо“. Аналогично почукването се осъществява в ниско разположените зони на тялото, като се следи реакцията на пациента.

Предимства на процедурата:

  1. Всички пациенти, които се страхуват от използването на игли, но желаят да се възползват от методите на традиционната китайска медицина.
  2. Не се навлиза навътре в тялото, а чрез съответните съчувствени точки на засегнатите от типа затлъстяване органи се въздейства върху тях и се повлиява обмяната им.
  3. Процедура подобна на масаж, която се прави при лежащ по корем пациент, липсва неприятното усещане от пробождане на кожата и водеща до приятно затопляне на третираната част на тялото.

Козметичната акупунктура е неразделна част от традиционната китайска медицина. Тя е била превилегия само на висшето общество в Китай. В днешно време всеки може да се възползва от нейните възможности, като повери здравето си в ръцете на квалифициран специалист по козметична акупунктура.

Автор на статията: Д-р Борян Бужов д.м. /Член на управителния съвет на Българското Дружество по Традиционна Китайска Медицина, Сертифициран специалист по козметична акупунктура към Европейската Козметична Академия по Китайска Акупунктура/

Към лентата с инструменти