Bolka-v-garbaБолката в гърба може да настъпи внезапно или пък да е толерирана с години от пациента до момента, когато това става невъзможно и той търси специализирана неврологична помощ.

Когато болката е настъпила остро е необходимо лекарят да се отнесе с изключително внимание към оплакванията на пациента и да не предприема манипулации, които биха могли да влошат оплакванията. Задължително е провеждането на образно изследване – рентгенография или скенер. По време на лечението с  мануално-медицинските техники е необходимо да се спазва правилото за манипулация в посока обратна на болката, те да се провеждат с изключителна прецизност от опитен терапевт.

Най-често пациентите се оплакват от остро настъпила болка в гърба, Bolka-v-garbaразположена между лопатките. Обикновено тя се разполага между средата и долния ъгъл на лопатката. Касае се за т.нар. шийна болка в гърба и мануално-медицинското изследване установява проблем в шийната част на гръбнака. Така след прегледа на пациентите се предлага провеждане на мануална манипулация в засегнатия гръбначен сегмент (най-често С5-С6, С6-С7 или С7-Th1). Когато няма противопоказания и е възможно да се спази правилото за манипулация в посока обратна на болката, процедурата има чудотворни резултати. Пациентите усещат моментално облекчение, което води до преодоляване на спазъма, увеличаване до нормата на движението във врата, изчезване на болката в гърба и чувство за излекуване. Когато обаче това не е възможно, се препоръчва използването на Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВ) през устата или прилагане локално на кортикостероид в непосредствена близост до засегнатите междупрешленни стави. Повече за болката в гърба, причинена от проблем в шийната част на гръбнака можете да прочетете тук.

По-рядко се касае за внезапно настъпила дискова херния в гръдния отдел на гръбнака, в резултат на голямо усилие или грешно движение в гърба. Тогава настъпва състояние подобно на „кривата шия“ и което най-често се нуждае от мануална терапия и нестероидно-противовъзпалително средство.

Възможно е острата болка в гърба да се дължи на мускулен Akupunktura-za-bolka-v-garbaспазъм и тогава задачата на мануалния терапевт е да намери конкретния мускул на гърба предизвикващ болката и да му се повлияе чрез акупресура, акупунктура и по-точно чрез методите на сухо заигляне или прилагане на лидокаин в мястото на най-силната болка.

Оставена нелекувана гръдната болка от всеки вид по-горе може да премине в хронична. Отново най-често се касае за болка между лопатките предизвикана от преблем в междупрешленните ставички на описаните по-горе нива на шийния гръбнак. Изследването при пациентите установява уплътняване (целулалгия) между лопатките в зоната на болката от същата страна.

Тази болка трябва разбира се да бъде отграничена от онази Vertebralna-manipulachija-na-garbaпредизвикана от проблем в малките ставички на гръбнака, но разположен на съответното гръдно ниво. Така специалистът по мануална медицина разграничава произхода на болката и може максимално ефективно да проведе мануалните манипулации било в засегнатия шиен или гръден сегмент на гръбначния стълб.

Обикновено провеждането на мануалната терапия има моментален ефект върху оплакванията на пациента. Разбира се, често се налага провеждането общо на поне 3 манипулации, за да се затвърди ефекта от първата процедура.

От мануално-медицинска гледна точка профилактика на болката в гърба, по подобие на останалите болки от гръбначен произход, трябва профилактично да се проконтролирват, като най-дългият срок между поддържащите процедури е 6 месеца.

Когато пациентите не се повлияват или са противопоказани Akupunktura-za-bolka-v-garbaза провеждане на мануално-терапевтични техники на помощ идва акупунктурата. При нея се определя синдрома на увреда и се използват както локални (разположени в непосредствена близост на засегнатите гръбначни сегменти) така и далечни точки. По този начин се превежда организмът в енергиен баланс и се подпомагат регенеративните възможности на тялото. Съществуват точки специфични за сухожилията, лигаментите, мускулите и костните структури на гръбнака, които в допълнение дават възможност и за профилактика на вече излекуваните оплаквания на пациентите, поддръжка на пациента и лишаването му от оплаквания в дългосрочен план.

Препоръчва се провеждане на терапевтични упражнения, целящи поддържане на добър тонус на мускулатурата в областта на гърба, както и добра подвижност в ставите на гръбнака. Повече за терапевтичните упражнения може да прочетете тук.

Автор на статията: Д-р Борян Бужов д.м. – секретар на Българското Дружество по Мануална Медицина на Вертеброгенните Заболявания (БДММВЗ) и член на управителния съвет на Българското Дружество по Традиционна Китайска Медицина (БДТКМ)

 

Към лентата с инструменти