Мануалната терапия осигурява бърз и ефективен метод на лечение на острите и хронични болки във врата, гърба и кръста. Сама по себе си тя няма алтернатива, особено в много острите случаи, постигайки понякога „чудотворни“ ефекти. Независимо от голямата й ефективност, пациентите е необходимо да знаят, че след приключване на мануално-терапевтичните сесии и напускане на кабинета на лекаря, те трябва да провеждат профилактика. Тя се осъществява, като спазват определен хигиенно-диетичния режим и провеждат рехабилитация в домашни условия. Изпълняването на този режим гарантира добра поддръжка на здравословното състояние на гръбнака и опорно-двигателния апарат.

На първо място трябва да отбележим изпълнението на назначения от лекаря комплекс от упражнения. Той е специфичен за различните нива (шиен, гръден, поясен) на гръбначния стълб и задължителен за всички пациенти. Целта му е да заздрави мускулатурата в проблемните зони на гръбнака. Добре развитата и хармонична мускулатура гарантира добър комфорт на структурите на пояса. Добре изградения мускулен корсет до голяма степен поддържа доброто отстояние на прешлените един спрямо друг и по този начин предпазва нервните коренчета от притискане в междупрешленните отвори. В допълнение по този начин се постига понижаване на стреса върху ставичките на гръбначния стълб, забавяне на развитието на дегенеративните промени в него и в резултат липсата, отлагане във времето и по-слабите оплаквания на пациентите.

Упражненията се правят обикновено рано сутрин преди ставане от леглото и подготвят мускулатурата за действиепрез деня. Препоръчва се повторното им изпълнение и вечер, с цел да се възстанови тонуса на мускулатурата. Това е особено полезно при работещите в офис и при всички други професии, свързани с липса на достатъчно движение и поддържане на принудителна поза през деня.

Поддържането на нормално телесно тегло е задължително за здравето не само на опорно-двигателния апарат, но и на целия организъм. Затова е препоръчително пациентите да изчислят индекса на телесната си маса, който в норма е между 20 и 25 и да предприемат мерки за нормализиране на телесното тегло. Това ще се отрази благоприятно на здравето на гръбнака.

Междупрешленните дискове, които осигуряват подвижността и обема на движение в сегментите на гръбначния стълб (два прешлена и разположения между тях диск съставят един гръбначен сегмент) са структурите, които понасят най-голяма тежест през деня под действие на земното притегляне. Тяхното хранене зависи от наличието на достатъчно вода в организма и движение в гръбначните сегменти. Затова за здравето на гръбнака е съществен редовния прием на течности в съответния обем. Най-лесно той се изчислява, като се умножи телесното тегло по 0.3 и се получава количеството на необходимата за прием вода за деня в литри.

Спортуването е задължително в модерното ежедневие на хората, особено когато се налага да се работи пред компютър в офиса по 8 часа на ден. Тогава гръбнакът страда максимално, особено при липса на движение на работното място на всеки 20-30 минути до 1 час максимум. Най-полезните спортове са тези, които минимално натоварват гръбнака и в същото време хармонично натоварват мускулатурата. Най-близо до идеалните условия за осигуряване на такова натоварване е плуването. Плуването между 2 и 3 пъти седмично е задължително за рисковите групи пациенти.

Дори при липса на оплаквания и спазване на хигиенно-диетичния режим е препоръчително провеждането на профилактични прегледи веднъж или 2 пъти годишно при специалист по мануална медицина. Така се постига добър контрол на здравето на гръбнака. В случаите на „тлееща“ симтпоматика и дори при липса на оплаквания се провеждат една или две мануални манипулации, които целят да се корегират установените промени,  да се запази и поддържа правилната позиция на анатомичните структури на гръбнака.

Автор на статията: Д-р Борян Бужов д.м. /Секретар на Българско дружество по Мануална Медицина и член на управителния съвет на Българското дружество по Традиционна Китайска Медицина/

Към лентата с инструменти