Lazerpunktura-sondaЛазерпунктурата е най-модерния съвременен вариант на класическата акупунктура. При нея върху биологично активните точки на човешкото тяло се поставя източник на лазерно лъчение. Така се въвежда „безиглената акупунктура“ като метод за облекчаване на болката през далечната 1974 г. в Канада от Хайнрих Плог.

Широкото използване на лезерпунктура се дължи на достъпния начин да се достави в тялото на пациента нужната лечебна енергия, която се разпространява по вид оптична мрежа (виж под-долу), по която под въздействието на лазерната светлина се извършва пренос на светлинна енергия между акупунктурните точки. Това води до мощно въздействие върху енергийната система на организма, стимулиране на тъканите и в частност на изграждащите ги клетки. Нещо повече, правилното облъчване с лазерна светлина според някои автори води до цялостно повишаване на жизнеността на индивида.

При лазерпунктурата се провежда последователно въздействие върху биологично активните точки с лазерната сонда. Според теорията на традиционната китайска медицина при работата с акупунктурна игла е желателно да се постигне усещане на т.нар. „Дъ-чи“ („пристигане на лечебната енергия“) в точките или по протежение на меридианите на тялото. То се представя като тежест, разтягане, мравучкане, затопляне или чувство за преминаване на слаб електрически ток. Съвременните изследвания установяват, че такова усещане може да се постигне и с приложението на лазер с достатъчна мощност в акупунктурната точка. Описва се дори възможността да се повиши силата на лазерното въздействие с промяна на интензивността на неговото лъчение. Така например като праг на работа се посочва лазер с интензитет от 1 ват/см2. Установено е, че ефективността е във връзка с количеството на доставената в акупунктурната точка енергия. Смята се, че прагът за въздействие е 5 J/cm2.

При работата в акупунктурните точки е необходимо да се гарантира добро проникване в дълбочина на лазерния лъч подобно на акупунктурната игла. Затова другата важна характеристика на лазерния лъч, освен неговата мощност, е дължината на използваната вълна. По-добро проникване дават лазерите от клас IIIB излъчващи в инфрачервения спектър, с какъвто лазер разполага кабинетът на Д-р Бужов.

Как действа лазерния лъч при лазерпунктурата?

Имайки предвид теоритичните основи на Lazer-klas-IIIB Традиционната Китайска Медицина през 1991 г. в  Новосибирск, Русия се провежда изследване за въздействието на лазерпунктурата. Учените установяват, че при въздействието на лазерна светлина върху различни акупунктурни точки тя се насочва под кожата по хода на акупунктурните меридиани към съседни и далечни акупунктурни точки. Така те заключват, че в тялото е налична вид оптична мрежа, по която под въздействието на лазерната светлина се извършва пренос на светлинна енергия между акупунктурните точки. Фактът ,че тя се долавя чрез високочувствителни детектори показва, че лазерната светлина всъщност се поема, използва и разпространява в тялото по своя собтвена мрежа. Затова правилното прилагане на лазерния лъч с необходимия интензитет, дължина на вълната и насоченост са съществени при практикуването на лазерпунктурата. Установено е, че лазерпунктурата води до регенерация на тъканите, до намаляване на възпалението и облекчение на болката.

 

Предимства на използването на лазерпунктурата

 

–           Въздействие без болка – Може би най-голямото предимство на лазерпунктурата, е че тя е безболезнена. Затова от нея може да се възползват всички пациенти, които се страхуват от поставяне на акупунктурни игли в биологично активните точки на тялото.

–           Скъсяване на времето на престой в кабинета Lazerpunktura– Работата чрез лазерпунктура е бързо, като всяка точка се обработва за между 15 и 60 секунди. Така лекарят преминава от една точка върху друга сравнително бързо и не губи време в поставяне на игли, тяхното манипулиране и изваждане от тялото на пациенти. Така в акупунктурната практика това може да спести доста време на пациентите и лекаря, сравнено с една стандартна процедура, при която е необходимо пациентите да останат с иглите между 20 и 30 минути.

–           Липса на какъвто и да е риск за инфекция – Тъй като не се нарушава целостта на кожата за пациентите не съществува никакъв риск от инфекция.

–           Възможност за приложение в трудно достъпни точки – Лазерпунктурата позволява тя да се приложи на точки, в които поставянето на акупунктурни игли биха предизвикали значителен дискомфорт и практически не би било възможно тяхното прилагане. Особено това важи за точките около перинеума и гениталиите (например за заболявания на половата система).

–           Приложение върху травмирани и възпалени участъци на кожата, което се дължи на противовъзпалителния ефект на процедурата.

–           Възможност за едновременно приложение с конвенционална акупунктура

 

Безопасност

 

Лазерът с който разполага Д-р Бужов е клас IIIB с Lazerpunkturaмощност до 300 mW и излъчва в инфрачервения спектър. Той разполага с оригинални защитни очила за пациентите и лекаря, провеждащ процедурата. Така и пациентът и лекаря са защитени от евентуалното попадане на лазерния лъч директно в очите. Параметрите на работа са такива, че не предизвикват неприятни усещания и са практически безопасни за пациента. Най-честото усещане е това на приятно затопляне в акупунктурната точка или по хода на енергийния меридиан.

 

Най-чести приложения на лазерпунктурата

 

Лазерпунктурата е показана при всички процедури акупунктура като допълнение към стандартната акупунктура или като самостоятелна методика. Най-съвременен преглед на литературата установява изключително добро повлияване на заболяванията, при които се използват точки в областта на перинеума и гениталиите.

 

Заключение

 

Чрез лазерпунктурата се постига преодоляване на един сериозен проблем в лечението с акупунктурата, а именно страхът от иглоубождането. Така пациентите няма причина да се страхуват от иглите, евентуалната болка свързана с навлизането им в тялото и възможния дискомфорт свързан с това.  

 

Автор на статията: Д-р Борян Бужов д.м. /невролог и специалист по Мануална Медицина и Традиционна Китайска Медицина/

Към лентата с инструменти