akupresuraАкупресурата е древна методика, която вероятно е по-стара от акупунктурата. При нея, чрез натиск в определени биологично-активни точки, се въздейства върху обменните процесите в организма. За всички пациенти, които изпитват страх или дискомфорт от иглолечението тя представлява отлична алтернатива. Провежда се на фона на съответна диета, набор от физически упражения за общо тонизиране на организма и такива за поддържане на коремната и тазобедрената мускулатура.

Акупресурата при затлъстяването се обосновава на принципите си за въздействие върху обмяната на веществата  (по специално върху минерално-водната обмяна) и намаляване на апетита. Така при въздейсвие върху определени точки се подобрява обмяната, изхвърлят се излишните течности от организма, както и изчезва „вълчия апети“. В областта на корема се стимулират точки, които подобряват усвояването на храната, което вторично намалява желанието Happy-womanза прием на голямо количество храни. По време на процедурата се правят поглаждащи пасажи по дължината на определени области на таза.

На пациентите се препоръчва да правят самостоятелно масажи на корема и/или подбедриците.

В заключение бих казал, че за всички пациенти с нежелание за прилагане на акупунктура е показана акупресурата. По подобие на акупунктурата нейните ефекти са се доказали във времето и биха помогнали на помогнат на всеки в усилията му за контрол върху теглото.

Автор на статията: Д-р Бужов д.м. /член на управителния съвет на Българското Дружество по Традиционна Китайска Медицина/

 

Към лентата с инструменти